facebook twitter linkedin google plus behance instagram youtube vimeo logo-edx
Skip to main content

Mαθημα ENACTING για την αναπτυξη κοινωνικων ντοκιμαντερ

enacting

Το διαδικτυακό μάθημα ENACTING θα σας εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και κοινωνικές ικανότητες για να δημιουργήσετε τα δικά σας κοινωνικά ντοκιμαντέρ, να ευαισθητοποιηθείτε για συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα στην τοπική σας κοινότητα και να γίνετε έτσι ένας φορέας κοινωνικής αλλαγής.

read more...

About This Course

Το διαδικτυακό μάθημα ENACTING παρέχει τη βάση στην τέχνη της παραγωγής κοινωνικών ντοκιμαντέρ και της δημιουργίας κινούμενων εικόνων μέσω των πρακτικών στοιχείων που καλύπτουν όλες τις φάσεις της διαδικασίας παραγωγής κοινωνικών ντοκιμαντέρ. Μέσα από την εκμάθηση και την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας της δικής σας ιστορίας με βάση κοινωνικά ζητήματα που έχετε εντοπίσει, του τρόπου δημιουργίας κινούμενων εικόνων και του ρόλου της μετα-παραγωγής, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε το δικό σας κοινωνικό ντοκιμαντέρ που θα επικοινωνεί ένα μήνυμα, θα συγκινεί το κοινό και τελικά με τον τρόπο του θα συμβάλει στην αλλαγή ενός συγκεκριμένου ζητήματος.

ΔΟΜΗ

Η ενότητα 1 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ιδεών για ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ - έρευνα ενός θέματος, συγγραφή μιας πρότασης και παρουσίαση πρότασεων επίλυσης  . Περιλαμβάνει επίσης μια σύντομη εισαγωγή στις θεωρίες της κοινωνικής αλλαγής, τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικής και τη δύναμη του οπτικού υλικού για τους ακτιβιστές.  

Η ενότητα 2 αφορά τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παραγωγής του κοινωνικού ντοκιμαντέρ - εργασία με πραγματικούς ανθρώπους αντί για ηθοποιούς, εξέταση θεμάτων παραγωγής όπως ο προγραμματισμός, η τοποθεσία κ.λπ. 

Η ενότητα 3 διερευνά τη φάση της παραγωγής: Τεχνικές πτυχές της δημιουργίας περιεχομένου οθόνης: κάμερα, φωτισμός και ήχος. 

Στην Ενότητα 4 θα εντρυφήσετε στη μεταπαραγωγή: Μοντάζ και προώθηση ταινιών κοινωνικού ντοκιμαντέρ. Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να εξετάσουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, την προβολή των έργων τουε, καθώς και τη στρατηγική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (Participatory Media Lab) είναι ένας δωρεάν προσβάσιμος  διαδικτυακός χώρος που σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστείτε την εμπειρία σας μέσω του ENACTING Online Course - MOOC, να μάθετε από έμπειρους ντοκιμαντερίστες, να αναλάβετε προκλήσεις και να δείτε πώς άλλοι μαθητές εργάζονται πάνω στα κοινωνικά ντοκιμαντέρ τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Participatory Media Lab, κάντε κλικ  ΕΔΩ 

Θέλετε να συμμετάσχετε στο ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ENACTING και να μοιραστείτε το κοινωνικό σας ντοκιμαντέρ με την κοινότητά σας και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και να συζητήσετε κοινωνικά θέματα με ειδικούς και άλλους συμμετέχοντες; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θα αποκτήσετε  δεξιότητες και ικανότητες σχετικά με τα παρακάτω :

  • Χρήση βασικών θεωρίων της κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με τη συνηγορία (advocacy) και το κοινωνικό ντοκιμαντέρ.
  • Προσδιορισμός και διατυπωση βασικών έννοιων που σχετίζονται με την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.
  • Δημιουργία της δικής σας ιδέας για ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ και σχεδιασμός των βημάτων για την παραγωγή του.
  • Υιοθέτηση ένός σχεδίου και μιας δομημένης προσέγγισης για το δικό σας κοινωνικό ντοκιμαντέρ.
  • Εφαρμογή μιας συγκεκριμένης δομής και ύφους σε ένα κοινωνικού ντοκιμαντέρ.
  • Έρευνα και χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα για την παραγωγή και τη μεταπαραγωγή κοινωνικών ντοκιμαντέρ.
  • Εφαρμογή αισθητικών εννοιών της κινηματογράφησης, του μοντάζ και του ηχητικού σχεδιασμού για την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης ιδέας και οράματός σας σε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ.
  • Χρήση διαθέσιμων, ανοικτών στο κοινό ψηφιακών πλατφόρμων και πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία και την προώθηση του κοινωνικού σας ντοκιμαντέρ σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο"

Requirements

Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενες γνώσεις για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ντοκιμαντέρ, αν θέλετε να υψώσετε τη φωνή σας και να ευαισθητοποιήσετε την κοινωνία, ελάτε μαζί μας!

Course Staff

Ανδρέας Αλμπάνης, Κοινωνιολόγος, Καλλιτέχνης, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

Ο Ανδρέας Αλμπάνης είναι διδάκτωρ πολιτισμικής κοινωνιολογίας/εγκληματολογίας, με ειδίκευση στις νεανικές υποκουλτούρες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις μειονότητες, ασχολείται ενεργά με την έρευνα, τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και εργαλείων και έχει μακρά εμπειρία στο συντονισμό πολλών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει συνθέσει και κυκλοφορήσει περισσότερα από 6 άλμπουμ με τα συγκροτήματα στα οποία συμμετείχε από το 1995 μέχρι σήμερα. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του "Εργαστηρίου Ζωής" (περιφερειακό πρόγραμμα στη Θεσσαλία για τη μη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων και παιδιών μέσω των τεχνών και την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων, που συντονίζει ο Εθνικός Οργανισμός κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων - ΟΚΑΝΑ).

Κωστας Λαμπρούλης, Καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

O Κώστας Λαμπρούλης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντήε της ομάδας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ: Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης περισσότερων από 40 θεατρικών έργων, όπερας, μουσικού θεάτρου και διαθεματικών παραστάσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και σεναριογράφος μεγάλου μήκους ταινιών και σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, βίντεο κλιπ και ντοκιμαντέρ. Δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν τις λογοτεχνικές τέχνες, τις παραστατικές τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλεία για την κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση διαπολιτισμικών και δημοκρατικών προσεγγίσεων.

Δήμητρα Ζαχαρούλη, Καλλιτέχνης, Εκπαιδεύτρια, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

Η Δήμητρα Ζαχαρούλη είναι επαγγελματίας στον τομέα του χορού και της θεατρικής εκπαίδευσης. Από τον Οκτώβριο του 2018 έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με το SMouTh ως διοικητικό προσωπικό, ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια και συμβάλλει σε διάφορα ευρωπαϊκά, εθνικά και τοπικά προγράμματα.

Marina Arienzale, Καλλιτέχνης, φωτογράφος και Καλλιτέχνης, φωτογράφος και παραγωγός βίντεο Centro di Creazione e Cultura (CCC)

Αποφοίτησα από τη ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και στη συνέχεια από τη φωτογραφία στο Ίδρυμα Studio Marangoni. Η έρευνά μου βασίζεται στο άτομο, τόσο σε προσωπικό και ιδιωτικό όσο και σε συλλογικό και δημόσιο επίπεδο, με μια προσέγγιση που συνδυάζει την εννοιολογική και την τεκμηριωτική έρευνα. Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και έχω λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις και site-specific projects, έχω συμπράξει στο καινοτόμο πρόγραμμα που αφιερώνει το μουσείο Palazzo Strozzi σε άτομα με νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους και, ως μέλος του CCC, σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που ενσωματώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τη μη τυπική εκπαίδευση. http://marinaarienzale.net/

Pierre Tremerel, Συγγραφέας και κινηματογραφιστής, Les Têtes de l'art

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιέγης και της σχολής ντοκιμαντέρ του Lussas, ο Pierre Tremerel είναι συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ που ζει και εργάζεται στη Μασσαλία.

Augusto Gerardi, Κινηματογραφιστής, JKPeV

Ο AUGUSTO GERARDI είναι καλλιτέχνης και ερευνητής από τη Βενεζουέλα που ζει σήμερα στο Βερολίνο. Το έργο του πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ τέχνης, πολιτικής και τεχνολογίας. Οι ταινίες και οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του έχουν εκτεθεί στο Καράκας, την Μπογκοτά, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και τη Δρέσδη. Ο Αουγκούστο έχει πτυχίο στην τέχνη των μέσων ενημέρωσης και επί του παρόντος σπουδάζει Εικαστικές Τέχνες στο UDK του Βερολίνου. Στη γενέτειρά του, το Καράκας, δημιούργησε προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης - μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο πρόγραμμα "Busca Tu Espacio", το οποίο υλοποιήθηκε για τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης της βίας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου στη Λατινική Αμερική. Από τον Νοέμβριο του 2021 εργάζεται στο Jugend- und Kulturprojekt e.V. ως βοηθός διαχείρισης έργων.

Olga Yocheva, Σχεδιαστής και δημιουργός ταινιών, JKPeV

Η OLGA YOCHEVA εργάζεται ως κινηματογραφίστρια, γραφίστρια και σχεδιάστρια ιστοσελίδων για το Jugend- & Kulturprojekt e.V. από το 2012. Σπούδασε Παιδαγωγική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία και έχει δίπλωμα κινηματογράφου από τη Σχολή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Λειψίας. Η Olga είναι υπεύθυνη για τη βιντεοσκόπηση και την εικαστικη ταυτότητα των έργων του JKPeV, σχεδιάζοντας λογότυπα αφίσες, , φυλλάδια και διαδικτυακές πλατφόρμες. Μαζί με τον γενικό διευθυντή του JKPeV, Stefan Kiehne, οργανώνει και συντονίζει τις εκθέσεις της Full Moon Gallery του JKPeV, επιλέγοντας καλλιτέχνες, επικοινωνώντας μαζί τους και προσφέροντας επίσης εργαστήρια σε καλλιτέχνες για την προώθηση της δουλειάς τους, τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου (portfolio)τους κ.λπ. Η Όλγα σχεδιάζει και προετοιμάζει μαζί με την ομάδα διαχείρισης έργων το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαστήρια που αναφέρονται στην παραγωγή ήχου και βίντεο, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων βίντεο, τη μετα-παραγωγή και τη φωτογραφία.

  1. Course Number

    1
  2. Classes Start

  3. Classes End

  4. Estimated Effort

    12
  5. Price

    Free
Enroll