facebook twitter linkedin google plus behance instagram youtube vimeo logo-edx
Skip to main content

Enacting MOOC GR

enacting

Το διαδικτυακό μάθημα ENACTING θα σας εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και κοινωνικές ικανότητες για τη δημιουργία των δικών σας βίντεο-ντοκιμαντέρ, τη λήψη ισχυρής θέσης και την ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα της τοπικής σας κοινότητας.

read more...

About This Course

Το διαδικτυακό μάθημα ENACTING παρέχει γνώσεις με βάση την τέχνη της παραγωγής βίντεο και τη δημιουργία κινούμενων εικόνων, καλύπτοντας όλες τις φάσεις της διαδικασίας παραγωγής βίντεο. Μέσα από την εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων και την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας κινούμενων εικόνων, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε τα δικά σας βίντεο-ντοκιμαντέρ που επικοινωνούν ένα μήνυμα, συγκινούν το κοινό και τελικά μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΟΜΗ

Η Ενότητα 1, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ιδεών για ντοκιμαντέρ - έρευνα γύρω από ένα θέμα, συγγραφή μιας πρότασης και δημιουργία μιας σύνοψης.Θα γίνει επίσης μια σύντομη εισαγωγή στις θεωρίες της κοινωνικής αλλαγής, στο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικής και στη δύναμη των οπτικών μέσων για τους ακτιβιστές. Η Ενότητα 2 αφορά τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της παραγωγής κοινωνικών ντοκιμαντέρ - δουλεύοντας με πραγματικούς ανθρώπους αντί για ηθοποιούς και θέματα παραγωγής όπως ο προγραμματισμός, η τοποθεσία κ.λπ. Η Ενότητα 3 είναι αφιερωμένη στην παραγωγή: Τεχνικές πτυχές της δημιουργίας περιεχομένου οθόνης: κάμερα, φωτισμός και ήχος.  Τέλος, η Ενότητα 4 ασχολείται με τη μεταπαραγωγή: μοντάζ και προώθηση των κοινωνικών ντοκιμαντέρ. Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να εξετάσουν το κοινό, την προβολή και τη διανομή, καθώς και τη στρατηγική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Το Εργαστήριο Συμμετοχικών Μέσων θα είναι ένας από τους χώρους όπου μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας από το ENACTING MOOC. Εδώ θα βρείτε κάποιες ευκαιρίες για να μοιραστείτε και να μάθετε πώς άλλοι μαθητές εργάζονται πάνω στα κοινωνικά τους ντοκιμαντέρ - κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα.

Θέλετε να συμμετάσχετε στο Φεστιβάλ ENACTING και να μοιραστείτε τα βίντεό σας με την κοινότητά και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και να συζητήσετε για διάφορα κοινωνικά θέματα με ειδικούς και άλλους συμμετέχοντες; Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θα αποκτήσετε την ικανότητα και τις δεξιότητες για:

 • να χρησιμοποιείτε βασικές θεωρίες κοινωνικής αλλαγής που σχετίζονται με την υπεράσπιση και τα κοινωνικά ντοκιμαντέρ.
 • να λαμβάνετε υπόψη θεμελιώδη ζητήματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η προστασία των δεδομένων και η ηθική στα βίντεο-ντοκιμαντέρ.
 • να προσδιορίζετε και να διατυπώνετε βασικές έννοιες που σχετίζονται με την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.
 • να δημιουργήσετε τη δική σας ιδέα για την παραγωγή ενός βίντεο και να σχεδιάσετε τα βήματα για την υλοποίησή του.
 • να υιοθετήσετε ένα σχέδιο και μια δομημένη προσέγγιση για το βίντεό σας.
 • να αναπτύξετε μια δομή και ενα συγκεκριμένο στυλ σε ένα σύντομο βίντεο.
 • να ερευνήσετε και να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανοικτού κώδικα για την παραγωγή βίντεο και τη μεταπαραγωγή.
 • να δημιουργήσετε μια στρατηγική διαφημιστική καμπάνια με σαφείς στόχους βάσει του σχεδιασμού του έργου.
 • να φαρμόζετε αισθητικές έννοιες κινηματογράφησης, μοντάζ και ηχητικού σχεδιασμού  για να υλοποιήσετε μια συγκεκριμένη ιδέα και όραμα σε μια ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
 • να χρησιμοποιείτε διαθέσιμες, ανοικτού κώδικα ψηφιακές πλατφόρμες και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για τη δημιουργία και τη διάδοση των ταινιών κοινωνικού ντοκιμαντέρ σας σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Requirements

Αυτό το μάθημα απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη δημιουργία κοινωνικών ντοκιμαντέρ. Βρίσκεστε στο σωστό μέρος αν θέλετε να υψώσετε τη φωνή σας και να ευαισθητοποιηθείτε σε κοινωνικά θέματα!

Course Staff

Ανδρέας Αλμπάνης, Κοινωνιολόγος, Καλλιτέχνης, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

Ο Ανδρέας Αλμπάνης είναι διδάκτωρ πολιτισμικής κοινωνιολογίας/εγκληματολογίας, με ειδίκευση στις νεανικές υποκουλτούρες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις μειονότητες, ασχολείται ενεργά με την έρευνα, τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και εργαλείων και έχει μακρά εμπειρία στο συντονισμό πολλών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει συνθέσει και κυκλοφορήσει περισσότερα από 6 άλμπουμ με τα συγκροτήματα στα οποία συμμετείχε από το 1995 μέχρι σήμερα. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του "Εργαστηρίου Ζωής" (περιφερειακό πρόγραμμα στη Θεσσαλία για τη μη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων και παιδιών μέσω των τεχνών και την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων, που συντονίζει ο Εθνικός Οργανισμός κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων - ΟΚΑΝΑ).

Κωστας Λαμπρούλης, Καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

O Κώστας Λαμπρούλης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντήε της ομάδας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ: Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης περισσότερων από 40 θεατρικών έργων, όπερας, μουσικού θεάτρου και διαθεματικών παραστάσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και σεναριογράφος μεγάλου μήκους ταινιών και σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, βίντεο κλιπ και ντοκιμαντέρ. Δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν τις λογοτεχνικές τέχνες, τις παραστατικές τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλεία για την κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση διαπολιτισμικών και δημοκρατικών προσεγγίσεων.

Δήμητρα Ζαχαρούλη, Καλλιτέχνης, Εκπαιδεύτρια, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου - ΣΜουΘ

Η Δήμητρα Ζαχαρούλη είναι επαγγελματίας στον τομέα του χορού και της θεατρικής εκπαίδευσης. Από τον Οκτώβριο του 2018 έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με το SMouTh ως διοικητικό προσωπικό, ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια και συμβάλλει σε διάφορα ευρωπαϊκά, εθνικά και τοπικά προγράμματα.

Marina Arienzale, Καλλιτέχνης, φωτογράφος και Καλλιτέχνης, φωτογράφος και παραγωγός βίντεο Centro di Creazione e Cultura (CCC)

Αποφοίτησα από τη ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και στη συνέχεια από τη φωτογραφία στο Ίδρυμα Studio Marangoni. Η έρευνά μου βασίζεται στο άτομο, τόσο σε προσωπικό και ιδιωτικό όσο και σε συλλογικό και δημόσιο επίπεδο, με μια προσέγγιση που συνδυάζει την εννοιολογική και την τεκμηριωτική έρευνα. Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και έχω λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις και site-specific projects, έχω συμπράξει στο καινοτόμο πρόγραμμα που αφιερώνει το μουσείο Palazzo Strozzi σε άτομα με νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους και, ως μέλος του CCC, σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που ενσωματώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τη μη τυπική εκπαίδευση. http://marinaarienzale.net/

ΟΝΟΜΑ: Pierre Tremerel, Συγγραφέας και κινηματογραφιστής, Les Têtes de l'art

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιέγης και της σχολής ντοκιμαντέρ του Lussas, ο Pierre Tremerel είναι συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ που ζει και εργάζεται στη Μασσαλία.

Augusto Gerardi, Κινηματογραφιστής, JKPeV

Ο AUGUSTO GERARDI είναι καλλιτέχνης και ερευνητής από τη Βενεζουέλα που ζει σήμερα στο Βερολίνο. Το έργο του πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ τέχνης, πολιτικής και τεχνολογίας. Οι ταινίες και οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του έχουν εκτεθεί στο Καράκας, την Μπογκοτά, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και τη Δρέσδη. Ο Αουγκούστο έχει πτυχίο στην τέχνη των μέσων ενημέρωσης και επί του παρόντος σπουδάζει Εικαστικές Τέχνες στο UDK του Βερολίνου. Στη γενέτειρά του, το Καράκας, δημιούργησε προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης - μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο πρόγραμμα "Busca Tu Espacio", το οποίο υλοποιήθηκε για τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης της βίας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου στη Λατινική Αμερική. Από τον Νοέμβριο του 2021 εργάζεται στο Jugend- und Kulturprojekt e.V. ως βοηθός διαχείρισης έργων.

Olga Yocheva, Σχεδιαστής και δημιουργός ταινιών, JKPeV

Η OLGA YOCHEVA εργάζεται ως κινηματογραφίστρια, γραφίστρια και σχεδιάστρια ιστοσελίδων για το Jugend- & Kulturprojekt e.V. από το 2012. Σπούδασε Παιδαγωγική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία και έχει δίπλωμα κινηματογράφου από τη Σχολή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Λειψίας. Η Olga είναι υπεύθυνη για τη βιντεοσκόπηση και την εικαστικη ταυτότητα των έργων του JKPeV, σχεδιάζοντας λογότυπα αφίσες, , φυλλάδια και διαδικτυακές πλατφόρμες. Μαζί με τον γενικό διευθυντή του JKPeV, Stefan Kiehne, οργανώνει και συντονίζει τις εκθέσεις της Full Moon Gallery του JKPeV, επιλέγοντας καλλιτέχνες, επικοινωνώντας μαζί τους και προσφέροντας επίσης εργαστήρια σε καλλιτέχνες για την προώθηση της δουλειάς τους, τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου (portfolio)τους κ.λπ. Η Όλγα σχεδιάζει και προετοιμάζει μαζί με την ομάδα διαχείρισης έργων το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαστήρια που αναφέρονται στην παραγωγή ήχου και βίντεο, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων βίντεο, τη μετα-παραγωγή και τη φωτογραφία.

 1. Course Number

  1
 2. Classes Start

 3. Classes End

 4. Estimated Effort

  12
 5. Price

  Free
Enroll